Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020       Podprogram 2019

 

PO PŻ przyczyniać się będzie do ograniczania ubóstwa poprzez zwiększenie bezpieczeństwa żywnościowego osób najbardziej potrzebujących i realizację działań na rzecz włączenia społecznego.  Osoby kierowane są do pomocy przez ośrodki pomocy społecznej, a w przypadku osób bezdomnych, mogą być także kierowane bezpośrednio przez organizację partnerską.

Dystrybucja  żywności na terenie powiatu garwolińskiego


  1. Organizacja Charytatywna przy Kościele p/w M. B. Sz. w Górkach 08-400 Garwolin-Górki, ul. Sosnowa 31;
    2. Organizacja Charytatywna działająca przy Parafii Podwyższenia Krzyża Świętego Miętne 08-400 Garwolin Miętne Ul. Kościelna.

 

Dla kogo przeznaczona jest pomoc?

Ze wsparcia mogą skorzystać osoby najbardziej potrzebujące spełniające kryterium dochodowe do 200 % kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej

- 1402 PLN dla osoby samotnie gospodarującej

- 1056 PLN dla osoby w rodzinie.

 

Okres realizacji dostaw artykułów spożywczych w ramach Podprogramu 2019

 

  1. Dla produktów: groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe, sok jabłkowy klarowany, makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, kasza gryczana, herbatniki maślane, mleko UHT, szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju, cukier biały, olej rzepakowy: od sierpnia 2019 do maja 2020

 

  1. Dla sera podpuszczkowego dojrzewającego: od listopada 2019  do  marca 2020

 

  1. Dla ryżu białego oraz gołąbków w sosie pom. : od września 2019 do maja 2020

 

Organizacje realizujące proces dystrybucji artykułów spożywczych wśród osób najbardziej potrzebujących zobowiązane są prowadzić działania w ramach środków towarzyszących mające na celu w szczególności:

  1. włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych,
  2. pomoc towarzyszącą niezbędną do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej),
  3. wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego.

Działania w zakresie włączenia społecznego organizowane przez Bank Żywności w Siedlcach na terenie danego OPL: warsztaty kulinarne, warsztaty dietetyczne.

 

 

WIĘCEJ INFORMACJI:  https://www.gov.pl/web/rodzina/odpowiedzi-na-pytania